Jak odstranit zbytky vosku ze svíčky? Řekněte abrakadabra

Správný svíčkový palič dobře ví, jak dostat zbytky vosku z nádob od svíček. Díky tomu můžete znovu využít jak vosk, tak hlavně i svíčkovou nádobu, což vám například u našich vínovek doporučujeme - jsou skvělé třeba jako skleničky na pití. V tomto článku se s vámi podělíme o nějaké to rodinné stříbro a dáme vám tajné tipy, jak zbylý vosk ze skleničky bez obtíží vykřesat. 😍

🧙‍♀️Abrakadabra! To je to tajné slůvko, které za vás vše vyřeší. No a k tomu ještě pár dalších úkonů. 

Do ledového království

❄️Dejte sklenku na pár hodin do vašeho mrazáku. Ke slovu se dostane prostá fyzika. Vosk se totiž lekne (kdo by se v mrazáku nebál), smrskne se a odlepí od stěn. Pak ho už stačí jen vyklepnout. V případě, že se mu nechce, pomozte mu zlehka nožíkem a od stěn ho odlepte.

🐷Jedná se o nejméně „prasácký” způsob, jak dostat vosk ze skleničky. Pokud totiž sklenice nemá zúžené hrdlo, stačí jí opravdu jen otočit vzhůru nohama a lehce klepnout - šikovné hospodyňky, které už někdy vyklepávaly bábovku z formy, vědí... 

🔪Pokud je hrdlo nádoby zúžené, vezměte si na pomoc nožík a jemně vosk naporcujte uvnitř skleničky. Díky tomu, že je tvrdý, by se měl snadno rozdělit na kusy, které následně vyklopíte ven. 

Horko na ně
🔥Pokud preferujete tepelné řešení, dejte skleničku do většího hrnce a nalijte přímo do ní horkou vodu. Naschvál píšeme „dejte do hrnce”, ne do dřezu, protože se chcete vyhnout ucpanému odpadu od vosku v případě, že vám ze sklenice uteče! U tenčího skla skleničku na teplo nejprve připravte a zahřejte ji pod proudem teplé vody, aby následně nepraskla šokem

☝🏻Pamatujte, že různé druhy vosku se rozpouštějí při různé teplotě. U měkkých vosků (jako například sójový) ani nepotřebujete vroucí vodu, stačí opravdu horká voda z kohoutku. Parafín nebo třeba včelí vosk ale potřebují minimálně 60–70 stupňů Celsia.  

💪🏻Po použití zaříkávadla “abrakadabra” a pár hodinách fyzikálního působení se vosk odlepí ode dna a měl by postupně vyplavat na povrch, odkud ho jednoduše po vychladnutí v celku odeberete. 

🛁Stejně tak můžete odsloužené nádobě dopřát horkou lázeň a jednoduše ji vložit do hrnce s horkou vodou. Teplo působící zvenčí bude mít podobný efekt jako kdybyste vodu nalili přímo dovnitř. Vosk následně vylijete ze skleničky ven. 

🆘Co rozhodně nedělat

Ať už jsou vaše úmysly jakékoliv, nebuďte líní a nedávejte zamaštěnou nádobu se zbytky vosku na stěnách do myčky. Jednou nám za tuto nevyžádanou radu poděkujete vy i váš spotřebič. Z navoskovaného nádobí navíc nikdo jíst nechce. Nádobu umyjte houbičkou a jarem za pomocí teplé vody. 


Stejně tak vosk nerozehřívejte v mikrovlnce. Svíčka údajně způsobuje kouř a tím pádem i vyšší riziko požáru. Nezkoušely jsme to, ale slyšely jsme pár strašidelných historek. Pokud máte zkušenost, dejte nám vědět, rády se přiučíme něčemu novému. :-)

Zpět do obchodu